Oedeemtherapie2019-09-20T08:31:01+00:00

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het afvoeren van oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.

Verschillende vormen:

Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Een van de vormen is lymfoedeem. Deze vorm kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of ontstaan zijn als gevolg van een andere aandoening (secundair lymfoedeem). Bekende vormen van secundair oedeem zijn het arm-oedeem na een borst operatie, of het been-oedeem na een gynaecologische operatie. Een ander veel voorkomende variant is veneus oedeem, wat meestal veroorzaakt wordt door vaatwandzwakte en komt voornamelijk in de benen voor. Lipoedeem, een vet en vochtophoping, is een andere vorm die in de benen voorkomt. In de praktijk komt vaak een combinatie van de bovengenoemde typen voor.

Behandeling

  • De behandeling van oedeem bestaat uit een aantal componenten
  • Voorlichting en advies
  • Manuele lymfedrainage (dit is een speciale massage techniek)
  • Lymftaping
  • Compressie geven (door zwachtelen of gebruik van de lymfpress)

Effecten oedeemtherapie

  • Vermindering van de omvang
  • Pijnvermindering door afname van de spanning van het oedeem
  • Functie verbetering van de spieren en gewrichten
  • Afname van de infectie kans

De oedeemtherapeut van Kern Fysiotherapie Haren heeft in eerste instantie de basisopleiding fysiotherapie afgerond en zich daarna toegelegd op de specialisatie oedeemtherapie. Om de therapie zo effectief mogelijk te maken beschikt Kern Fysiotherapie over de nieuwste apparatuur.

Oedeem therapie bij Kern Fysiotherapie Haren

Al onze therapeuten staan geregistreerd in het kwaliteitsregister voor fysiotherapeuten.
Kern Fysiotherapie Haren hanteert geen wachtlijst.
Kern Fysiotherapie Haren beschikt over o.a. de volgende specialisaties:

Neem voor het maken van een afspraak of voor meer informatie op met Kern Fysiotherapie Haren.

Meer informatie over oedeemtherapie?

Heleen Meijers is al jaren onze vaste oedeemtherapeute. Ze heeft zeer veel ervaring in het behandelen van bovengenoemde klachten en/of symptomen. Ondanks haar vele jaren ervaring blijft Heleen leergierig en up-to-date door het volgen van opleidingen en cursussen. Heleen werkt 3 dagen in de week op de locatie Meerweg in Haren. U kunt altijd dezelfde week bij haar terecht voor uw eerste afspraak.