Rugklachten

In de medische wereld wordt er bij rugklachten onderscheid gemaakt tussen 2 typen.  De meest voorkomende type wordt a-specifieke lage rugklachten genoemd. 90% van de klachten aan de rug valt hieronder.  Het andere type wordt specifieke rugklachten genoemd, waaronder bijvoorbeeld een hernia valt.

A-specifieke lage rugpijn ontstaat vaak plotseling (60% van de gevallen) maar kan ook geleidelijk aan ontstaan. Deze vorm van klachten aan de rug zijn vaak erg vervelend, maar heftige pijn hoeft niet te duiden op schade aan de rug. Meestal zit de pijn onder in de rug en in de bil, maar het kan ook uitstraling geven richting de benen. Het kan zijn dat u erg beperkt bent in het bewegen bij a-specifieke lage rugklachten. U heeft dan moeite om uit bed te komen, om draaien in bed is lastig en het aantrekken van sokken of schoenen geeft problemen. Dit noemen wij een mobiliteitsprobleem.

Een andere type aspecifieke lage rugpijn kan het zijn dat het bewegen goed blijft gaan maar dat u pijnklachten ervaart bij het lang staan of lang zitten.  U heeft dan moeite met het staan bij een concert, maar soms ook al met het stilstaan bij een praatje met de buurman. Dit type noemen wij een stabiliteitsprobleem. Het effect van fysiotherapie is bij beide typen vaak goed.

Voor a-specifieke lage rugpijn is manuele therapie vaak een effectieve behandelmethode. Deze methode kan bestaan uit manipulaties en/of mobilisaties om de wervels weer soepeler te laten bewegen. Dit gebeurd vaak in combinatie met oefeningen die thuis gedaan kunnen worden.

Ook is oefentherapie een belangrijke methode om klachten bij a-specifieke lage rugklachten te gaan verminderen en om herhaling te voorkomen. In bepaalde gevallen is het toepassen van massage therapie, dry needling en/of houdingsadviezen ook effectief.

Na aanleiding van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek zal de therapeut van Kern Fysiotherapie Haren of Kern Fysiotherapie Zwolle bepalen welke methoden het meest effectief en geschikt voor de klachten aan uw rug.