BPPD

Wat is BPPD?

BPPD (benigne paroxysmale positieduizeligheid) is een vorm van draaiduizeligheid die ontstaat bij een plotselinge verandering van de stand van het hoofd. De precieze oorzaak voor deze aandoening is nog onbekend, maar is gelegen in het evenwichtsorgaan. Men vermoedt dat loszittende oorsteentjes in het binnenoor door snelle positieverandering neerslaan op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Dit leidt tot kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee tot draaiduizeligheid.

De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en is vaak aanwezig in lig. Dit is een kenmerkend verschil van BPPD met andere vormen van duizeligheid. Verder zijn typische uitlokkende momenten: omdraaien in bed, overeind komen uit bed, naar boven kijken (met hoofd in extensie, bijv. ophangen van de was, ramen zemen), voorover bukken en draaien van het hoofd (achterom kijken).

Behandeling bij Kern Fysiotherapie Haren en Kern fysiotherapie Zwolle

De therapeuten van Kern Fysiotherapie Haren en Kern Fysiotherapie Zwolle zijn goed getraind in het behandelen van BPPD.
BPPD is een vorm van duizeligheid die vaak goed te behandelen is. Door het uitvoeren van bepaalde bewegingen met het hoofd kunnen de aanvalsgewijze klachten gunstig worden beïnvloed. De Epley-manoeuvre is daarbij uiterst effectief(90% successrate), maar moet soms enkele malen worden herhaald. Uw therapeut van Kern Fysiotherapie Haren adviseert en begeleidt u hierbij. Daarnaast krijgt u huiswerkoefeningen en tips mee om de klachten verder te verhelpen.

Let op: Het is wel verstandig dat iemand u bij de behandelingen brengt en haalt omdat u na afloop wat duizelig kunt zijn.