Shin splints (MTSS)

Shin splints is de engelse naam voor  ‘scheenbeen irritatie’.  Shin splints of MTSS (Mediaal tibiaal stress syndroom) is een verzamelnaam om een aantal aandoeningen aan de schenen aan te duiden

Symptomen

De klachten die horen bij deze aandoening kun je herkennen aan een zeurende of stekende pijn in de schenen. De binnenrand van het scheenbeen is vaak pijnlijk, maar ook de spieren aan de voorzijde kunnen klachten geven.  De pijn begint vaak alleen na belasting, maar wanneer de klacht erger wordt kunnen de schenen ook pijnlijk zijn bij het aanraken. In heftige gevallen is de pijn continu aanwezig.

Oorzaken

Het ‘mediaal tibiaal stress syndroom’  of shin splints ontstaat vaak na overbelasting. Deze overbelasting kan zorgen voor geïrriteerde  of ontstoken spieren of pezen . Deze klacht komt vaak voor bij hardlopers, hockeyers en volleyballers.  Ook kan een verkeerde stand van de voeten een oorzaak zijn van shin splints.

Diagnose van Shin splints

Uw fysiotherapeut zal na aanleiding van uw verhaal gericht onderzoek doen naar uw schenen. Hierin wordt bekeken waar de klachten zich bevinden en of deze te provoceren zijn.  Tevens zal uw fysiotherapeut de stand van uw gewrichten bekijken en beoordelen.  Door middel van het vraaggesprek, palpatie en specifieke testen is deze aandoening vaak goed te diagnosticeren. Een enkele keer is er een echografisch onderzoek noodzakelijk.

Behandeling van Shin splints

Vaak zal er een combinatie van verschillende behandelmethoden gebruikt worden. Tevens zal in veel gevallen de belastbaarheid verminderd moeten worden. Voor deze klacht kunt u zowel bij Kern Fysiotherapie Zwolle als bij Kern Fysiotherapie Haren terecht.