Seksuologische klachten

Seksuologische problemen als gevolg van de bekkenbodem

Het is niet makkelijk om over seksuele klachten en/of problemen te praten. Voor plezierige seks zijn goede seksuele stimulatie en voldoende seksuele opwinding nodig. Maar ook bekkenbodemspieren die kunnen ontspannen en aanspannen zijn van groot belang. Bij problemen met de bekkenbodem kan de bekkenfysiotherapeut een belangrijke rol spelen.

De bekkenbodem

De bekkenbodemspieren zitten tussen het stuitje en het schaambeen in. Ze geven steun aan de bekkenorganen, ze geven stabiliteit aan het bekken en sluiten of openen de plasbuis en de anus zodat wij controle hebben over plassen en poepen.

Natuurlijk zorgen de bekkenbodemspieren er ook voor dat de vagina zich opent bij penetratie en spelen ze een rol bij de erectie en zaadlozing bij mannen.

Vrijen en spierspanning

Wanneer u  seksueel opgewonden raakt, wordt de doorbloeding van de geslachtsorganen sterk verhoogd. Hierdoor  krijgen mannen een erectie. Bij vrouwen wordt hierdoor de vagina zachter, sponsachtiger en vochtig.  Maar bij  een te hoge spierspanning  van de bekkenbodem wordt de doorbloeding verminderd waardoor  deze seksuele reflexen geen of minder kans krijgen. Hierdoor kunnen de volgende klachten ontstaan:

Mannen kunnen de volgende seksuele klachten en/of problemen hebben:

  • Erectiestoornissen
  • Ejaculatiestoornissen (problemen met klaarkomen)
  • Pijn tijdens of na klaarkomen

Seksuele klachten en/of problemen bij vrouwen:

  • Pijn tijdens gemeenschap (dyspareunie)
  • Vaginistisch reageren (gemeenschap lukt helemaal niet)
  • Onvoldoende opgewonden raken of vochtig worden

Bekkenfysiotherapie

Bij de behandeling van seksuele stoornissen is de bewustwording van de bekkenbodemspieren en de uitleg van de lichamelijke veranderingen tijdens seksuele opwinding de eerste stap. Hierbij horen oefeningen ter bewustwording van het spannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren.
Met manuele technieken laat de bekkenfysiotherapeut de spieren wennen aan aanraking. Myofeedback kan worden gebruikt om de spanning van de bekkenbodemspieren op een beeldscherm te laten zien en te visualiseren wat de bekkenbodemspieren doen bij aanspanning en ontspanning.

Fysiotherapie door Kern Fysiotherapie