Voorste kruisband ruptuur
Wanneer kan een voorste kruisband scheuren?
Een voorste kruisband ruptuur ontstaat vaak door een overstrekking van de knie of een draaibeweging van het bovenbeen waarbij het onderbeen blijft staan. De sporten waarbij de meeste risico gelopen wordt zijn bijvoorbeeld voetbal, basketbal, rugby, skiën, hockey en korfbal. Dit komt omdat er bij deze sporten veel krachten op de knie werken en het lichaam snel moet draaien of van richting moet veranderen. Als de voorste kruisband scheurt horen de meeste mensen een harde ‘knap’. Ook zal de knie snel dik worden en erg instabiel aanvoelen.
Symptomen voorste kruisband ruptuur
In de meeste gevallen zal de knie erg snel gaan zwellen en dik worden. Dit komt omdat het ligament (de kruisband) gescheurd is en er hierdoor bloedingen ontstaan. Doordat de voorste kruisband (VKB) door is, mist de knie een stuk stabiliteit en stevigheid. Hierdoor voelt de knie instabiel met belasten en bewegen. Dit kan als heel onzeker ervaren worden en je kunt door de knie heen zakken.
Het is belangrijk om in deze eerste fase tot 4 weken rustig aan te doen. Hierdoor zal de pijn en zwelling afnemen. Met behulp van fysiotherapie kan de stabiliteit d.m.v. oefentherapie en revalidatie verbeterd worden.
Revalidatie bij een voorste kruisband ruptuur
In de eerste fase heeft de knie rust nodig en moet deze ontlast worden. Het leren lopen met krukken is dan erg belangrijk zodat je wel mobiel blijft. Als de ergste pijn en zwelling afgenomen is zal de nadruk liggen op het verbeteren van de mobiliteit ofwel de bewegingsuitslagen van het gewricht. Tijdens de revalidatie zal daarna getraind worden op het verbeteren van de stabiliteit van de knie. Door de spieren te trainen en sterker te maken kunnen deze een stukje van de functie van de VKB overnemen zodat de stabiliteitsverlies verminderd wordt. Indien het volgen van een revalidatie bij ons in de fysiotherapie praktijk in Zwolle of Haren niet voldoende effect biedt, is het vaak mogelijk om een operatie uit te voeren. Hierbij wordt de VKB vervangen met een stukje eigen weefsel van bijvoorbeeld de hamstring of patella pees.