Tenniselleboog
De meest voorkomende klacht aan de elleboog is de tenniselleboog, ook bekend als epicondylitis lateralis. Dit resulteert in pijnklachten aan de buitenzijde van de elleboog, welke kan doorstralen omhoog of de onderarm in. De tegenhanger van de tenniselleboog of tennisarm is de golfers elleboog. Bij een golfers elleboog of epicondylitis medialis zit de pijn aan de binnenzijde van de elleboog.
Bij een tenniselleboog zijn de aanhechtingen van de strekpezen van de pols en vingers geïrriteerd wat zorgt voor pijn en spierkracht verlies. Ook kan het zijn dat er bij het volledig strekken en buigen van de elleboog pijnklachten ontstaan.
Oorzaken
De meest voorkomende oorzaak bij een tennisarm is overbelasting. Door langdurig dezelfde handelingen te verrichten of in een belastende houding te zitten kunnen de aanhechtingen van de pezen geïrriteerd raken. Veel achter de computer zitten, vaak dezelfde bewegingen maken en het langdurig tillen met gestrekte arm kunnen een tenniselleboog veroorzaken. Deze aandoening/blessure heet dan wel een tenniselleboog, maar de meeste tennisellebogen komen voor bij mensen die niet tennissen.
Behandelmethoden van een tenniselleboog
- Oefentherapie, met name rekoefeningen en excentrische oefeningen.
- Massage therapie
- Diepe dwarse fricties
- Medical taping
- Dry needling
- Manuele therapie
- Shockwave therapie
Het is belangrijk om de pijnklachten niet te provoceren, hierbij kan in sommige gevallen een brace ook helpen. Ook kan pijnmedicatie een goede aanvulling zijn, alleen hier moet wel voorzichtig mee omgegaan worden.
De behandelende therapeut van Kern Fysiotherapie Haren of Kern Fysiotherapie Zwolle zal na aanleiding van een vraaggesprek en onderzoek bekijken wat de meest effectieve en geschikte behandelmethode is.