Hielspoor
Wat is hielspoor?
Onder de voetzool bevindt zich een peesblad dat we de ‘fascia plantaris’ noemen. Het loopt van de onderzijde van het hielbeen (de calcaneus) naar het onderste gedeelte van de tenen. Het peesblad is bijzonder sterk en biedt ondersteuning aan de gehele voet. Tijdens het lopen of wanneer men op de tenen gaat staan, wordt het peesblad met flinke kracht op rek gebracht.
Dit peesblad kan gaan ontsteken of er kan een irritatie ontstaan. Hierdoor wordt de kwaliteit en structuur van het peesblad verminderd. Dit kan leiden tot pijnklachten aan de onderzijde van de voet bij bijvoorbeeld lopen.
Een hielspoor is een doornvormige verkalking ter hoogte van de aanhechting van het peesblad op het hielbeen. Onderzoek heeft aangetoond dat bij de meerderheid van de ouderen sprake is van een hielspoor. Dit hoeft echter lang niet altijd tot klachten te leiden. Een hielspoor ontstaat vermoedelijk door langdurige compressie op een klein oppervlak van het hielbeen. Het is een geleidelijk proces dat naarmate we ouder worden meer kans heeft zich verder te ontwikkelen.
De overmatige botvorming bij een hielspoor kan omliggende structuren in de directe omgeving gaan irriteren. Echter veronderstelt men dat een hielspoor in sommige gevallen ook een functionele aanpassing van het lichaam is om het hielbeen juist te beschermen tegen overbelasting.
Oorzaak en ontstaanswijze
Meestal ontstaan de klachten tijdens het lopen of langdurig staan. Mensen met overwicht hebben vaker last van hielpijn.
Klachten en verschijnselen
- Pijn aan de onderzijde van de voet ter hoogte van de aanhechting van de fascia plantaris op het hielbeen.
- Druk op de aanhechting van het peesblad op het hielbeen is pijnlijk.
- Pijn tijdens het lopen of staan.
- Er kan sprake zijn van startpijn. Dan zijn er meer klachten nadat er een tijdje niet gelopen is (bijvoorbeeld ’s ochtends of na lang in een stoel te hebben gezeten).
- In sommige gevallen is het hielkussen verdikt.
- Het passief eindstandig naar boven buigen van de tenen kan de klachten verergeren (rek van het peesblad).
Diagnose van een hielspoor
Tijdens het lichamelijk onderzoek kan de fysiotherapeut van Kern Fysiotherapie Zwolle en Haren een aantal testen doen en bekijken waar de pijnklachten zitten. Bij twijfel of voor een betere diagnose kan gebruik gemaakt worden van een echografisch onderzoek. Bij zowel Kern Fysiotherapie Haren als Kern Fysiotherapie Zwolle zijn hier geen extra kosten aan verbonden.
Behandelmogelijkheden
Om hielspoor klachten te verminderen zijn er verschillende behandelmogelijkheden effectief. Dit kan bestaan uit shockwave, het doen van oefeningen (vaak thuis), aanpassen van uw belasting, dry needling of het tapen van de aangedane structuren. Uw fysiotherapeut zal na aanleiding van het onderzoek met u bespreken wat de meest effectieve therapie zal zijn.